„Anul trecut, în luna aprilie, am auzit prima rachetă aterizată nu departe de casa mea. Am alergat îngrozită în camera copiilor, i-am cărat așa adormiți cum erau în cea mai sigură cameră, baia, și i-am îmbrăcat. După ce s-a auzit și a doua rachetă lovind și mai aproape, mi-am făcut curaj și am fugit către adăpostul improvizat în subteran. Nu m-am gândit decât la copiii mei, care erau din ce în ce mai îngroziți. Atunci am decis că trebuie să plecăm”.
Rândurile de mai sus sunt doar un fragment dintr-o poveste. O poveste care poate fi a oricărui refugiat. Pentru mama ucraineană care a scris aceste rânduri, dar și pentru toți ceilalți plecați din calea gloanțelor sau a neajunsurilor de orice fel, din Siria, Afghanistan, Egipt, Somalia și multe alte țări – mulți dintre ei fiind și în România -, marcăm Ziua Mondială a Refugiatului marți, 20 iunie 2023. Conform UNHCR, la nivel global sunt peste 108 milioane de refugiați, cel mai mare număr ale timpurilor moderne.
Evenimentul care va avea loc marți, 20 iunie 2023, începând cu ora 14:00, pe Faleza Inferioară a Dunării, în zona Foișor este organizat de Fundația Inimă de Copil, UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați și HIAS România, în colaborare cu agenții internaționale și organizații locale care desfășoară în Galați activități în sprijinul refugiaților, mare parte dintre aceștia fiind, în acest moment, cei ucraineni.
La evenimentele de la Galați dedicate Zilei Mondiale a Refugiatului sunt așteptați peste 250 de participanți, care vor lua parte la un număr record de activități. Astfel, după cuvintele de bun venit din partea autorităților locale și a organizatorilor, atmosfera va fi colorată cu un flashmob în care participanții vor crea cu ajutorul baloanelor colorate steagurile României și Ucrainei, în acordurile de vioară ale celor două imnuri naționale. Programul include momente de muzică, dans, ateliere și expoziții de produse handmade ale refugiaților, întreceri sportive, tombole, concursuri și vor fi amenajate zone pentru pictură sau locuri de joacă.
„Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie pentru noi de a le arăta celor plecați de acasă că sunt bineveniți la noi. Suntem solidari cu cauza tuturor celor care au fost nevoiți să își părăsească țara și, în același timp, ne reafirmăm datoria pe care o avem față de ei să îi sprijinim. Din martie 2022 și până acum, Fundația Inimă de Copil a fost implicată în acțiuni de susținere a cauzei refugiaților sprijinind, sub diverse forme, 7.200 de persoane de origine ucraineană, ceea ce face din Fundația Inimă de Copil un actor extrem de important la granița de est a Uniunii Europene. Suntem recunoscători organizațiilor și donatorilor internaționali care au susținut în ultimul an proiectele noastre de suport pentru familiile de refugiați care au tranzitat sau care trăiesc acum in Galați și Brăila, dintre care cei mai importanți sunt actualmente CARE-SERA-FONPC, UiPath Foundation, HIAS, FONSS”, a explicat Anna Burtea, președinte al Fundației Inimă de Copil.